onsdag 9 december 2009

Leilas underbart goda sirapslimpa =)

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingervarmt, max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck med aluminiumfolie efter halva tiden så inte brödet blir för mörkt.

Babyshower

I lördags hade vi en babyshower för sandra som ska ha barn om 1 månad =)
Var 6 av 12 som kom men det var trevligt =). Hade som en liten knytis. Gästerna hade med sig mat och jag bakade, vad annars ;-)

Denna gång testade jag på att göra en våningstårta.
Toppen är med glutenfria bottnar eftersom 2 av gästerna var glutenintoleranta.
Underdelen har vanliga hemmagjorda tårtbottnar. Hela tårtan är fylld med hallonmousse och vit chokladmousse. Den är spacklad med grädde och täckt med marsipan. Att färgerna blev rosa och blått beror på att vi inte vet könet än :-)

Lussebullar

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
ägg
pärlsocker
mandelmassa
smör

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut som om du gjorde vanliga bullar.
Brad smör på degen och riv sedan mandelmassa över degen. Rulla ihop och skär ut bullar och lägg i bullformar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

1:a advent

I min familj har vi en tradition att samlas på fika varje 1 advent. Detta år var det min tur att hålla i första advent. Jag hade då bakat pepparkakor, gjort lussebullar och självklart en tårta ;-)
Denna gång innehåller tårtan pepparkaksmousse och lingonmousse. Den är spacklad med grädde och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta.

Smurftårta

Denna gångs tårtbeställning vart till en pojke som fyllde 1 år. Han ville ha en smurtårta i helfigur och detta vart resultatet =).
Hemmagjorda tårtbottnar, fylld med daimkräm och hallonmousse. Spacklad med grädde och täckt med marsipan.

Fars dag 2

Jag var ju självklart tvungen att göra en tårta till min pappa också. Detta firades dock veckan efter men det är väl inte så noga ;-)
Bjöd hem min familj på middag och till efterrätt bjöd jag på denna skapelse =)
Pappa älskar ju aik så tema var givet. Denna tårta är fylld med käckkräm och lemoncurdgrädde.
Spacklad med lemoncurd grädde och täckt med marsipan.
Sjukt god var den.

Farsdags tårta

Fick min andra beställning =). Denna gång var det till fars dag. Mannen i fråga gillade corvettebilar så därför vart det en biltårta =)
Tårtan har hemmagjorda tårtbottnar. Fylld med hallonmousse och dumlefluff. Spacklad med grädde och täcket med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta, marsipan och kristyr.
Corvettebilarna var riktigt svåra att göra så jag fick göra om dom 3 eller 4 gånger =)

Kristyr

2 aggvitor
350-500 g florsocker

Häll äggvitorna i en skål och vispa ihop dem lite grann innan du tillsätter florsockret.
Tillsätt florsockret och rör om med en slickepott. När allt är blandat vispar du med en elvisp i ca 10 minuter. Fyll en spritspåse och börja spritsa.

All Helgonadags middag

Den sista oktober var vi på middag hos mamma och pappa. Var riktigt trevligt. Pappa hade gjort oxfilé med potatis. Till efterrätt hade jag bakat. Vart ett hastverk i sista minuten då jag fick uppgiften att göra denna tårta dagen innan middagen. Men jag blev ändå rätt nöjd.
Tårtan har hemmagjord tårtbotten och är fylld med vit chokladmousse och hallonmousse. Spacklad med vit chokladmousse och täckt med marsipan. Dekorationerna är i sockerpasta och kristyr.

Denna tårta vart riktigt god, liksom smälte i munnen.

Glasskräm

1,5 dl mjöl
4 msk marsanpulver
1,5 dl grädde

Vispa ihopp mjölken och marsanpulvret. Ställ svalt i några minuter. Vispa grädden, inte för hårt. Blanda ihop vaniljkrämen och grädden.

Daimkräm

150 g daimchoklad
3 dl grädde

Smält chokladen tillsammans med grädde över vattenbad. Ställ sedan kallt i minst 6 timmar. Vispa sedan till en tjock kräm.

Lemoncurd grädde

½ burk lemoncurd
3 dl grädde

Vispa upp gräden och blanda ihop med lemoncurden.

Käckkräm


150 g käck lakritskola
3 dl grädde

Dela lakritsen i mindre bitar. Smält den sedan ihop med grädden över vattenbad. Viktigt att grädden inte kokar.
Ställ sedan smeten kallt i kylen i minst 6 timmar. Vispa sen upp till en tjock kräm med elvispen.

Glutenfri tårtbotten

4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 dl maizenamjöl

Blanda ihop potatismjöl, maizenamjöl och bakpulver i en bunke.
Vispa ägg och socker poröst. Tänk på att man måste vispa rätt länge för att få det poröst. Jag brukar vispa i 5-10 min.
Tillsätt mjölblandningen och rör om ordentligt.
Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädde mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
Denna tårtbotten har lätt för att bränna så ett tips är att täcka över kakan med folie eller bakplåtspapper efter halva tiden.

söndag 15 november 2009

Lingonmousse

200 g lingon
200 g kesella
2 dl vispgrädde
1 dl socker
2-3 gelatinblad

Vispa grädden. Blanda kesella, hela lingon och socker (du kan vispa med elvisp en kort stund om du vill, så mosas lingonen lite)
Blötlägg gelatinet i kallt vatten och smält det sen med lite av lingonröran. Vispa ner gelatinet i lingonröran igen.
Till sist blandar du i den vispade grädden. Ställ kallt så att den får stelna lite.

Vit Chokladmousse

150 g vit choklad
3 dl grädde

Smält chokladen tillsammans med grädden över vattenbad. Viktigt att grädden inte börjar koka. Ställ sedan kallt i minst 6 timmar. Vispa sedan upp till en fluffig smet.

fredag 13 november 2009

Pepparkaksmousse

1,5 dl finmalda pepparkakor
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 gelatinblad
2 äggvitor
2 msk socker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa äggvitor och socker hårt, man ska kunna vända bunken upp och ner. Vispa grädde och creme fraiche ganska hårt tillsammans och blanda i pepparkakssmulorna. Smält gelatinet och blanda ner en klick pepparkaksgrädde så det svalnar lite. Blanda ihop gelatinröran med pepparkaksgrädden. Blanda i äggvitorna och ställ kallt i några timmar så det stelnar lite.

torsdag 12 november 2009

Dumlekräm

180 g dumlekola
3 dl grädde

Smält dumlekolan tillsammans med grädden över vattenbad. Häll över i en bunke och ställ i kylskåpet i minst 6 timmar. Vispa sen med elvisp till en fluffig smet.

Halloween

Denna tårta gjorde jag till min väninnas systerdotter som fyllde 8 år. Den har ljusa bottnar och är fylld med hallonmousse och dumlekräm. Spacklade gjorde jag med dumlekrämen och täckte med svart marsipan. Dekorationerna är också gjorda i marsipan så hon om hon vill kan äta upp figurerna =)

Tårtbotten

4 ägg
2 ½ dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl mjöl
½ dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en bakform.
Vispa äg och socker poröst. Tillsätt kokande vatten och vispa ihop. Sikta i de torra ingredienserna så det inte bildas klumpar. Häll smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen tills den är genomtorr. tar ca 30-40 min.

Spälsängsskydd

Okej gjorde klart spjälsängsskyddet för några månader sen och såhär blev det =)

Namnkalaset

Den 17 oktober hade vi ett namnkalas för Elvira. Jag gjorde då mina första riktiga tårtor någonsin och dom vart riktigt bra. Det vart precis som jag hade tänkt att det skulle bli =)
Denna tårta hade ljusa bottnar, ska nästa gång testa chokladbottnar, och den innehöll Päronmousse och After Eightkräm. Jag spacklade den med ett tunt lager grädde. Täckte gjorde jag med sockerpasta, ville testa sockerpasta men om jag ska vara ärlig så tycker jag marsipan är godare =) men jag har aldrig testat att göra sockerpasta själv förut, det kanske är godare än köpt =).
Dekorationerna är i sockerpasta och skorna är i plast =)
Denna tårta hade också ljusa bottnar, innehöll jordgubbsmousse och vaniljmousse. Spacklade gjorde jag med ett tunt lager grädde. Täckte även denna med sockerpasta och modellerade bebisen i modellerinspasta och sockerpasta.

Jordgubbs- eller Hallonmousse

450g hallon eller jordgubbar. (Ca 1 liter.)
3 msk pressad citronsaft
4 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde

Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta. Ha i 2 tsk citronsaft.
Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
Vispa grädden inte allt för hårt.
Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt. Rör ner gelantinet i bärpurén. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
Blanda till sist ner grädden.
Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.

Vaniljmousse

2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispad grädde

Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o smält det sedan i en kastrull. Rör ner gelatinet i vaniljröran. Vispa grädden och rör ner i den vaniljröran. Låt stå över natten övertäckt i kylen.

After Eight kräm


150 g After Eight
3 dl grädde

Hacka After Eighten i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och ställ över ett vattenbad. Lägg i After Eighten i kastrullen och smält ihop med grädden. Det är viktigt att grädden inte kokar. När chokladen är smält, häll över i en bunke och täck över med folie och ställ i kylskåpet i minst 6 timmar. Jag brukar låta det stå över natten. Vispa sen upp den till en krämig kräm.

Päronmousse


(Bilden tagen från ICA.se)
ca 500 g konserverade päron
3dl grädde
3 msk socker
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk gelatinpulver/4 blad gelatin
Päronessens
Grön färg

Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Låt päronen rinna av och mixa päronen till en slät gegga. Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av pärongeggan. Tillsätt några droppar (jag hade kanske 9-10 droppar) essens i den kalla pärongeggan och häll sedan tillbaka den del med gelatin. Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen. Ställ moussen i kylskåpet i några timmar.

lördag 30 maj 2009

Har även påbörjat ett nytt spjälsängsskydd. Kommer lägga in bild så småningom, behöver bara sy på knytbanden så är den klar =)

Är så roligt att sitta och pyssla. Scrapbookar väldigt mycket också. Kan lägga in lite bilder på det med senare =)

Sy kläder, åh så roligt det kan vara

Nu börjar man bli lite rastlös. Så jag satte mig ser för ett tag sen och sydde en liten klänning till lillflickan som ska födas snart =)